Podvod fundamentalismu (1)

Slovo fundamentalismus je odvozeno od slova fundament, které česky znamená základ. Něco na čem se staví. Křesťanský fundamentalismus se někomu může na první pohled zdát jako sympatický směr, který chce očistit křesťanství od nánosů tradic, když pokládá jako svůj základ výhradně text Bible, který nazývá svatým Božím slovem.

Je vtipné, že samotný biblický text sám sebe za takový základ odmítá, když obsahuje následující výrok „Nikdo nemůže položit jiný základ, mimo ten, který je již položen, a to je Ježíš Kristus.“ (1.Kor 3:11)

Tento základ ovšem fundamentalističtí stavitelé zavrhli (a nebyli první). Vzkříšeného Krista, který je po Boží pravici si nelze přisvojit a podmanit, náboženský text ano. S tím se dá pracovat. Pracují tedy s textem. A aby legalizovali tento podvod na věřících, vytvořili nauku založenou na prvním verši Janova evangelia „Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh.“ Takže, když Kristus = Slovo a Slovo = Bible, tak z živého Krista vyrobili náboženský text a cesta k moci byla otevřená. Živého Krista nelze opanovat, náboženský text ano. Text je potřeba studovat a vykládat a dá se s ním pracovat dle potřeby. Jaké potřeby? A čí potřeby? Nemysli si, že tvojí potřeby. Touha ovládat lidi a mít z nich zisk je taky něčí potřeba.

(zb)