Musíte správně věřit?

Když musíte správně věřit v Boha, a pokud tomu tak nevěříte či zapochybujete, jste si jisti, že vás Bůh zcela opustí a umučí, tak jakékoli doktríny, pro které se v tomto scénáři rozhodnete, budou považovány za vaše samotné přežití.

Cena za to, že byste se mohli mýlit je tak vysoká, že se nesmíte ani bavit, či připustit, že byste mohli být úplně mimo. Mýlit se je odsouzení.

Můžete předstírat a přesvědčovat sami sebe, že jste logičtí a otevření, a údajně ochotní se podívat na všechny strany, ale skutečná cena za vaši pochybnost či otázku, bude vždy automaticky proti tomu, abyste podstatně změnili svůj názor. Zaseknete se na kolotoči strachu. Příliš vystrašený na to, abych vystoupil či alespoň poodstoupil.

Když jste v režimu přežití, jste v režimu řízené konstrukce ega. To vám často může držet klapky na očích. Možná dokonce strávíte obrovské množství času tím, že budete odsuzovat ostatní, kteří nemají vaše doktríny, protože si tak potřebujete potvrdit vaši vlastní pravdu ve vašich vlastních myšlenkách.

Nebudeme si nic nalhávat. Spousta moderního křesťanství má potenciál přivést lidi do stavu podobného tomu, který hraničí s duševním onemocněním.