Můžeme Bibli opravdu rozumět? (1)

Pokud chceme porozumět textům tzv. Nového zákona, je nutné napřed pochopit ten tzv. Starý (dále jen Tanach). Věřím totiž, že platí, Písmo se vykládá Písmem. A proto přestaňme popouštět uzdu nesmyslným fantaziím a pojďme na procházku reálnou Biblí.

Pokusím se vám to ukázat. Co si myslí současný věřící, když čte Matoušovo evangelium a přichází do 24. kapitoly?

„Hned po soužení oněch dnů ‚slunce se zatmí a měsíc nevydá světlo, hvězdy budou padat z nebe a nebeské mocnosti se zachvějí“ Matouš 24:29

Jak chápe „slunce, měsíc a hvězdy?“ S největší pravděpodobností by myslel doslova na nebeská tělesa. Ale pokud zná „Tanach“, měl by jinou představu. Pojďme do Tanachu a podívejme se, jak se slunce, měsíc a hvězdy používají jinak, než doslovně. Kde začneme – co Genesis?

Josef pak měl ještě další sen a vyprávěl ho svým bratrům: „Měl jsem další sen. Hle, klanělo se mi slunce, měsíc a jedenáct hvězd!“ Genesis 37: 9

Mluví Josefův sen o doslovném slunci, měsíci a hvězdách? No na první dojem ano, ale jak by se sklonilo slunce? To nás může zmást. Josefův otec vak přesně věděl, co říká.

A když to vyprávěl otci a bratrům, otec ho okřikl: „Cos to měl za sen? To se ti já s tvojí matkou a bratry máme klanět k zemi?“ Genesis 37:10

Jákob, Josefův otec, interpretuje tento sen tak, že odkazuje na něho, jeho manželku a jejich syny, kteří byli hlavami dvanácti kmenů identifikovaných jako slunce, měsíc a hvězdy. Představovali základ celého židovského národa. Když tedy Ježíš hovořil o zatemněném slunci, měsíci, který nedává své světlo, a hvězdách padajících z nebe, nemluvil o konci sluneční soustavy, ale o úplném rozpadu židovského státu. O zničení státu a vlády se často mluví v jazyce, který, jak se zdá, představuje konec světa. V době zničení židovského chrámu byli souzeni také falešní bohové národů, kterým se říká „hvězdy“.

Tento apokalyptický jazyk je běžný mezi hebrejskými proroky. Nezapomínejme, že ti, kteří psali o veškerém Písmu, které je vdechnuto Bohem mysleli pouze na Tanach, protože žádné jiné Písmo neměli. Brzy se vrátím s dalšími zajímavými paralelami.

Pokračování